Oproep deelname TETRA-project : i5G4SME

doorTinus Umans

Oproep deelname TETRA-project : i5G4SME


5G kan de technologie enabler worden voor KMO’s die overgaan naar industrie 4.0. Dit project streeft naar een kennisverbreding over 5G en hoe dit ingezet kan worden voor industriële toepassingen. Door concrete use-cases, training, opleidingen en experimenten worden KMO’s klaargestoomd voor industrial 5G. Bij interesse, contacteer kurt.callewaert@howest.be voor 15/06/2020.


GEEN CO-FINANCIERING WEGENS COVID-19

In kader van de corona-maatregelen wordt de cofinanciering van onderzoeksprojecten, zoals dit TETRA-projecten, opgeschort. Zie link.


De voordelen van 5G zijn enorm : de mogelijkheid om 10 tot 100 maal meer devices te connecteren, 10 tot 100 maal hogere datasnelheden te bereiken, 5 maal lagere latentietijd, 1000 maal hogere volumes voor mobiele data en 10 maal langere batterijduur voor low power devices . Deze mogelijkheden moeten de KMO’s helpen om het hoofd te bieden aan de nieuwe uitdagingen vandaag. Zelfs KMO’s die nog heel beperkt geautomatiseerd zijn, kunnen hiermee een kostenefficiënte sprong maken richting industrie 4.0.

De mens – de operator – staat centraal (Human Centric) in de KMO. De 5G communicatie tussen de operator en de Digital Twin is een voorbeeld van hoe de operator met behulp van Augmented Reality (AR) zelf slimmer en rendabeler wordt. “Hoewel de werkelijkheid driedimensionaal is, blijven de gegevens die we nu hebben om onze beslissingen en acties te staven, gevangen op tweedimensionale pagina’s en schermen. De massa data kan de gebruiker niet meer verwerken via 2D schermen, 3D interfaces die uitgaan van gebruikersview nemen over. De kloof tussen de echte en digitale wereld beperkt daardoor ons vermogen om te profiteren van de stroom van informatie en inzichten geproduceerd door miljarden slimme, verbonden producten (SCP’s) wereldwijd.”, aldus Professor Porter.
Industrial 5G wordt het draadloos netwerk van de toekomst om machines met machines te laten communiceren. AI beïnvloedt alles. Van het datacenter tot de 5G-edge tot elk aangesloten apparaat, AI-use cases zorgen voor enorme rekenvereisten. Miljarden smartphones maken al dagelijks gebruik van machine learning (ML) voor spraakherkenning, beeldverwerking en andere toepassingen, maar veel prognoses tonen aan dat de groei van IoT en IIoT miljarden meer apparaten oplevert – die met behulp van AI nog grotere mogelijkheden bieden. De meeste van deze IoT-apparaten zullen kleine, krachtige en op microcontrollers gebaseerde systemen zijn. Netwerkbandbreedte en consumentenverwachtingen op het gebied van data privacy en gebruikerservaring blijven vragen om meer verwerking op het apparaat, terwijl de mogelijkheid om AI op de kleinste apparaten te implementeren, nieuwe use-cases opent voor innovatieve ontwikkelaars.
Er moet uiteraard ook aandacht geschonken worden aan cybersecurity en data privacy bij het gebruik van 5G.

Algemeen doel

Het algemeen doel is de Vlaamse KMO bewust te maken van het potentieel van 5G als enabler om andere technologieën (AI, AR ,Digital Twin, M2M) te gebruiken in industrie 4.0. Dit wordt intelligente 5G genoemd omwille van de combinatie met andere technologieën in functie van de toepassing. De kennis verworven doorheen dit project wordt doorgegeven aan de Vlaamse KMO die de transformatie naar industrie 4.0 maakt of verder wil uitbouwen.

Concrete doelen

Om dit globaal doel te bereiken zijn de volgende deeldoestellingen en verwachte resultaten gedefinieerd:

  • Awareness creëren bij KMO’s . Er worden webinars, workshops, trainingen (technische en niet-technische) en studiedagen georganiseerd.
  • Er worden 50 unieke bedrijven geïdentificeerd die de kennis van het project zullen toepassen.
  • Er worden minimaal 3 use-cases uitgewerkt in samenwerking met de begeleidingsgroep zijnde Human Centric  – Operator en Digital Twin (5G en AR), Machine To Machine (5G en IIoT) en Edge Computing (5G en AI)
  • De ontwikkeling van een draaiboek ‘i5G4SME’, waarmee de KMO aan de slag kan met i5G4SME als methodologie.
  • Testopstelling in labo waarbij minimum 10 KMO’s demo’s kunnen uittesten met hun eigen case.

Dit TETRA-project is een samenwerking tussen de IC4 en Howest DAE.


Indien u meer informatie wenst of vragen heeft, stuur dan naar info@ic4.be of kurt.callewaert@howest.be.

Over de auteur

Tinus Umans administrator

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.