Postgraduaat Advanced Cybersecurity

Het postgraduaat Advanced Cybersecurity van IC4 biedt diepgaande kennis en vaardigheden om bedrijven te beschermen tegen cyberaanvallen. Het programma richt zich op onderwerpen zoals netwerkbeveiliging, cryptografie, risicoanalyse en forensisch onderzoek. Na afronding van dit programma hebben de deelnemers de nodige expertise om de beveiligingsuitdagingen van de moderne IT-omgeving aan te pakken.

Inleiding

Cybersecurity bedreigingen nemen niet alleen toe in aantal maar ook in complexiteit. Er is dan ook een steeds grotere nood aan up-to-date cybersecurity specialisten die ook steeds meer getraind moeten zijn volgens de meest recente aanvalstechnieken.

Deze complete cybersecurity opleiding combineert het geheel van offensieve technieken, defensieve technieken, build-technieken en governance. Alle technieken worden steeds behandeld met een mix van theorie en praktijk, waarbij gebruik wordt gemaakt van realistische lab oefeningen.

Het doelpubliek zijn mensen die een kennisniveau hebben dat equivalent is met dat van een vandaag afgestudeerde cybersecurity professional bachelor. Voor elk van de master classes is er een gedetailleerde beschrijving van de vereiste voorkennis. Indien nodig kunnen videolessen met deze voorkennis toegevoegd worden aan een specifiek opleidingstraject.

Wat is het?

Het postgraduaat bestaat uit 11 masterclasses die worden gegeven door experts uit zowel Howest en het werkveld.

Elke masterclass bestaat uit 1 zaterdag live les op de campus en 1 video-gedeelte met de noodzakelijke theoretische achtergrond. Het video-gedeelte wordt op voorhand door de deelnemers bekeken, op deze wijze is er voldoende tijd om tijdens de live sessies de materie grondig te behandelen en de toepassingen in de labs te bespreken.

Een groot deel van het cursusmateriaal (cursus-notities, artikels, websites, video-materiaal en oefeningen) zal in het Engels beschikbaar gesteld worden. De meeste lesgevers zijn Nederlandstalig en de contactmomenten zullen dus in het Nederlands verlopen.

Bij afstuderen krijgt u een postgraduaatsgetuigschrift.

Inhoud (onder voorbehoud)

Cybersecurity defense (Blue team)

 • Detection technology
  -> Perimeter-based cybersecurity technology to detect and prevent intrusions
 • Behavior based detection
  -> Technology for behavior-based detection and detection in cloud environments, including security orchestration and remediation capabilities
 • Incident response
  -> Technology for incident response after the initial detection, including forensics and anti-forensics technologies
 • Threat intelligence and threat hunting
  -> Using threat intelligence sources as input for threat hunting; threat hunting is the technique to formulate hypotheses and find proof of them

Cybersecurity offense (Red team)

 • Embedded hardware hacking
 • Infrastructure red teaming
 • Advanced web attacks

Application-level security (Yellow team)

 • Application security testing and exploitation
 • Advanced cybersecurity development techniques
  -> This includes encryption during use, quantum computing, as well as cybersecurity and AI

Cybersecurity governance (White collar team)

 • Legal and cybersecurity frameworks
  -> This covers the legal and technical frameworks to define and validate your overall security policy
 • Risk assessment, threat modelling, control effectiveness
  -> This covers threat modelling as the center of risk assessment as well as identification of suitable controls


Concreet

De basisprijs voor deze opleiding is € 1750,00, inclusief catering en licenties voor labs.

Kmo’s kunnen via de kmo portefeuille subsidies krijgen voor opleiding vanuit de Vlaamse Overheid.

Bij eventuele vragen kan u ons contacteren via kurt.callewaert@howest.be of we ontvangen u graag tijdens een van onze infodagen.

Voorregistratie

Dit is een registratie om de effectieve inschrijving vlotter te laten verlopen. Na het finaliseren van je registratie ontvang je een e-mail met de info nodig om je inschrijving te vervolledigen.

https://webreg.howest.be/