Postgraduaat Industrial Security

Het postgraduaat Industrial Security van IC4 biedt praktische en theoretische kennis om bedrijven te beschermen tegen cyberaanvallen en andere bedreigingen. Het omvat onderwerpen zoals risicoanalyse, veiligheidsbeheer, netwerkbeveiliging en forensisch onderzoek.

Inleiding

Doelgerichte aanvallen gebeuren frequenter en vaak zelfs gerichter. Voorbeelden als Picanol, Asco en vele andere die onder de radar blijven, liggen vers in het geheugen. In de IT wereld zijn reeds een aantal veel gebruikte en gekende wapens beschikbaar om een verdediging op te bouwen tegen zowel de doelgerichte hacker als toevallige malware.Deze zijn echter vaak onvoldoende, ongeschikt of zelfs onbruikbaar in een industriële omgeving.

Deze opleiding brengt mensen uit de informatica wereld en de industriële wereld zoveel mogelijk op dezelfde hoogte door productie processen te demonstreren, PLC’s en andere toestellen te leren programmeren (d.m.v. hands-on op echte toestellen), monitoring tools op te zetten en zelfs een echte pentest uit te voeren op een industrieel netwerk.

Een extra parameter die meespeelt is het inschatten van de risico’s die gepaard gaan met het beheren, opzetten, monitoren en pentesten van (vaak oudere) industriële netwerken.

De kans is reëel dat indien de gangbare informatica praktijken worden toegepast zoals gezien in andere security opleidingen (o.a. zoals deze van TI met betrekking tot pentesten en monitoring), deze de veiligheid van industriële omgevingen in gevaar brengen. In deze opleiding worden aandachtspunten gecombineerd met nieuwe technieken en pointers om tot een veilige methode te komen voor het bereiken van het doel: een veilig maar nog steeds bruikbaar, functionerend industrieel controle systeem.

Wat is het?

Dit postgraduaat bestaat uit masterclasses die worden gegeven door experts uit zowel Howest, werkveld als de IC4 onderzoeksgroep.

De opleiding is verspreid over 14 zaterdagen waarvan (naar schatting) een 7-tal live op campus. Bij de on campus sessies wordt dan de nadruk gelegd op begeleide hands on oefeningen en labo’s. De lessen zelf worden digitaal aangeboden.

Een aantal cursussen en webinars zal in het Engels worden aangeboden. Ook artikels, websites, videomateriaal, oefeningen kunnen Engelstalig zijn. De meeste lesgevers zijn Nederlandstalig, alle online lessen en contactmomenten zijn in het Nederlands.

Bij afstuderen krijgt u een postgraduaatsgetuigschrift.

Inhoud (onder voorbehoud)

1. Introduction to Industrial Control Systems

    -> Overview of ICS components, supervisory systems

    -> Industrial architectures and the purdue model

2. Basics of Automation Engineering (Hands On)

    -> PLC, HMI, DCS programming basics

    -> Core Electrotechnical concepts

3. Industrial Communication Protocols (Hands On)

    -> Field level, SCADA, Engineering

    -> Functional and environmental requirements

4. Industrial Security Regulations & Standards

    -> NIS, IEC 62443, NIST SP 800-82

    -> Governance, RACI

5. Pentesting Industrial Control Systems (Hands On)

    -> Network mapping, discovery, Living of the Land,

    -> Common vulns, ICS specific tools & techniques

6. Basics of Hardware Hacking (Hands On)

    -> Interfacing with low level communication channels

    -> SDR introduction

7. Securing Industrial Control Systems (Hands On)

    -> Secure network architectures, industrial firewalls

    -> Configuration best practices, SOCs

8. Threat Intelligence

    -> Mittre Att&ck for ICS, Industrial Cyber Kill Chain

9. ICS Incident Response (Hands on)

    -> Network Monitoring, IoC & anomaly detection, forensics

10. Industrial Cyber Range hands-on (Hands On)

Concreet

De totale prijs voor deze opleiding is € 1950,00.

Kmo’s kunnen via de kmo portefeuille subsidies krijgen voor opleiding vanuit de Vlaamse Overheid.

Bij eventuele vragen kan u ons contacteren via kurt.callewaert@howest.be, gene@howest.be of we ontvangen u graag tijdens een van onze infodagen.

Voorregistratie

Dit is een registratie om de effectieve inschrijving vlotter te laten verlopen. Na het finaliseren van je registratie ontvang je een e-mail met de info nodig om je inschrijving te vervolledigen.

https://webreg.howest.be/